Cum pot sa construiesc o hala metalica cu fonduri europene?

04 May 2016

Decizia de a construi o hala din fonduri europene trebuie sa plece In primul rand de la o analiza de business. In acest context, trebuie analizate liniile de finantare in care se aloca bani pentru constructii si investitii in facilitate de productie dar mai ales trebuie estimate costurile eligibile si cele neeligibile pentru a stabili rentabilitatea investitiei in contextual afacerii existente!

De ce ne trebuie o hala metalica si nu alt tip de constructie?

Halele metalice se preteaza in principal spatiilor de productie, in consecinta firmele care actioneaza in aceste sectoare trebuie sa-si faca o analiza preliminara referitoare la necesitatea extinderii activitatii de productie, sa evalueze dimensiunea optima si facilitatile necesare extinderii.pret-halaPrima etapa, studiul de prefezabilitate, trebuie realizat de investitor impreuna cu un consultant si include consultarea preturilor de referinta pe tipuri de constructii, costurile de intretinere si operare. In acest caz, un instrument util este softul de calcul online pus la dispozitie gratuit de catre Itka Buildings.

In pagina firmei simularea se face in timp real, datele de contact pe care trebuie sa le oferiti sunt necesare pentru acordarea asistentei suplimentare. Veti obtine o simulare in timp real a costurilor estimative ale investitiei intr-o hala metalica dar si informatii referitoare la analiza cost-beneficiu si avantajele solutiei alese.

Solutiile constructive iau in calcul solutii de optimizare a spatiului (pereti subtiri, forme flexibile, constructii modulare, posibilitatea relocarii in anumite circumstante) dar si costurile reduse de intretinere, renovare si mentenanta.

Am nevoie de un consultant?

Categoric da. In cazul atragerii de fonduri europene este obligatoriu sa elaborati un studiu de fezabilitate conform HG28/2008 ca parte a documentatiei tehnico-economice dar si o analiza a eligibilitatii solicitantului proiectului si dezvoltarea unui plan de afaceri cu un plan de marketing coerent.

Abordarea trebuie sa fie integrata, documentatia trebuie sa contina o solutie optima din punct de vedere constructiv si tehnologic, economic si financiar. hala cu fonduri europene

De ce acest lucru? Pentru ca ipotezele din studiul de fezabilitate includ solutii tehnice in functie de tehnologia si capacitatea necesara proceselor de fabricatie care trebuie sa tina cont de analiza de business si dinamica pietei si sectorului in care actioneaza firma.

Un consultant este foarte important mai ales in a incadra optim obiectivele firmei care aplica pe fonduri europene in obiectivele politicilor Uniunii Europene dar mai ales in strategii nationale si sectoriale, in multe situatii fiind necesara respectarea unor standard si normative pe care firma nu le indeplineste in mod uzual.

Nu in ultimul rand, cei mai multi solicitanti de fonduri au dificultati in intelegerea constrangerilor si obligatiilor prevazute de strategiile, politicile publice, legislatia nationala si conditiile incluse in ghidul aplicantului.

Ce conditii trebuie indeplinite?

In primul rand conditiile de eligibilitate a solicitantului!

Aceste conditii sunt prezentate in ghiduri aferente fiecarei linii de finantare si sunt specifice fiecarei linii de finantare. Din acest motiv, este necesara analiza atenta a conditiilor pentru ca fiecare linie de finantare are conditii particulare.

Astfel, exista linii de finantare pentru startup-uri sau cu o vechime mai mare, pentru microintreprinderi sau IMM-uri (legea 346 din 2004 clarificand incadrarea pe tipuri de intreprinderi: microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie, medie), conditii eliminatorii referitoare la numarul de angajati cu norma intreaga existenti si care vor fi in urma implementarii proiectului, locatia afacerii urban sau rural, regiune de dezvoltare sau zona de frontiera.

Parametrii enuntati sunt determinanti in stabilirea eligibilitatii solicitantului si a proiectului dar si in procentul de cheltuieli care se poate primi din fondurie nerambursabile. Practic regimul cofinantarii este plafonat in functie de dimensiunea intreprinderii, locatia acesteia, numar de angajati si tipul activitatii.

Ce costuri trebuie sa suport inainte de a aplica?

Costurile de pregatire a proiectului sunt esentiale. O mare parte din acestea pot fi decontate prin proiect.

Atentie: consultarea ghidului este obligatorie!

Costurile de consultanta - studii de piata, marketing, plan de afaceri, studiul de fezabilitate sunt eligibile dar decontarea acestora din fondurile europene se face dupa castigarea proiectului in baza contractului de finantare semnat si a unor instructiuni de implementare care trebuie cunoscute la momentul elaborarii proiectului. Pentru a estima corect costurile investitiei, categoriile de cheltuieli eligibile trebuie urmarite liniile bugetare prevazute in Devizul General conform modelului inclus in HG28 din 2008, sa consultati ordinele de cheltuieli eligibile pentru linia de finantare la care aplicati iar in unele situatii sa va incadrati in costuri maximale prevazute in normative, un exemplu fiind standardele de cost prevazute de HG363 din 2010.

Asadar, un proiect de succes include analize complexe si necesita expertiza multipla. Fiecare linie are o logica foarte clara de transpunere a obiectivelor de program in tinte de atins pentru firmele care beneficiaza de finantari.

Nu in ultimul rand trebuie sa tineti cont de obligatiile de monitorizare si raportare a costurilor pe categorii de investii si trebuie sa acordati atentie conditiilor impuse de finantator.

IMG_0708

Etichete

market

Calculeaza online pretul halei metalice

Obtine o cotatie de pret in doar doua minute prin programul nostru de calcul online.